WeLcOmE!!!

Here u are, in my incredible life... Hope that u all will enjoy and make my life is more incredible!!!! heee...
Smile if u look me...
Sebab i tahu u want to know me better...
HaHa...
Tak kenal maka tak cinta...
Ceriakan hidup anda dengan senyuman, jauhkan kesedihan, enjoy reading my blog... not as good as others blog, but it is not so bad as i can always make u puas hati baca blog i... =)
b4 that, sebelum saya terlupa, rjin2 la bg ikan2 saya kat bwh tu mkn ye... Thanx a lot if u do so...

Lots Of Love...
- aina -
('',)

Monday, 30 May 2011

1st day having 1st class!!!

Pagi2 lagi dah ada kelas, pkul 8.30 pagi tuu... ok2, start pkul 8 da jalan dari kolej ke dewan kuliah... fuhh, jauh beb... relax2, hari 1st mmg camtu, x biasa lg, mostly people said like that la kan... ok, i accept ur opinion 4 this time ok... haha... masuk kelas 1st pagi ni, tggu dekat 1 jam, lecturer x dtg2 gak, ok xpe, after dak2 lain kol koordinator, trus kluar kelas, settle kan hal lain yang perlu... masa yang ada diguna dgn baik la katakan kan... haha... aku sama kelas dgn roomate aku, miraa mazni, thanx a lot dear koordinator and mostly to dear God coz i have a fren to go to the class together... yaww... i like it... then aku dgn mira pun g mkn kat lineclear, kira lunch trus la tu kan, malas nak g mkn bnyk2 kali, nak ulang-alik naik turun tangga, naik turun bukit, penat beb... pape pun kuatkan semangat and terus berjuang harungi segala bukit2 dan tangga2 yang ada kat uitm ni... kah3... the next class plak mcm biasa lah masuk awal kan, setengah jam awal da g kelas, takut2 lak sesat jalan... kah3... luckily, lecturer tu best and quite funny and peramah... blaja x lagi lah kan, just introduce ourself and about the subjek je la... member2 kelas pun quite ok, not bad, always keep making joke so that we're not bored right... haha... good2, we still need to know each other kan... da knal btul2 ok la tu lama2... haha... after class aku dgn miraa trus singgah kat cool blog... ape tu cool blog?? haha, relax la ye bg sape2 yg x tau psl cool blog ni coz aku pun mula2 x taua gak psl cool blog ni... cool blog ni tmpt korang nk bli mcm ice blended, smoothies camtu la... bnyk choice of flavour yang korang boleh plih, harga pun ok 4 student la... itu lah cool blog ye frens... haha... right after buying chocholate blog there, aku dgn miraa trus balik blik la, rest and borak2 dgn akak senior dlm bilik ni, sporting gler ah... like them very much... muahaha... so, the next class is tonight, from 8 till 10 ok... sabar lah wahai mata yg sepet ni sebab demam ni 4 tonight class ok... that's all 4 today story, c u all in the next story.... tata... salam... =)

Sunday, 29 May 2011

New Life Has Begin!!!!

Wow!!! Aku da jadi budak U skrg... UiTM Alor Gajah, Melaka... UiTM sentiasa di hatiku... =) Aku dapat roomate org KL gak, Amira and Aqida... Sangat sporting and kitorang ok je dalam bilik, always borak2... Sangat seronok + penat + ngantok + sedih + macam2 lagi la menghadapi minggu destini siswa yang dikendalikan PMDS... Abang2 dgn kakak2 sumenye baik sangat2... Thanx a lot tunjuk ajar selok belok UiTM ni, kalau x, x tau la nak kemana kan2... Banyak aktiviti yang diadakan... Mostly berkaitan dengan pendaftaran itu ini... MDS ni finish jumaat malam. Sabtu pagi aku pergi jalan2 dgn wana and kawan baru aku, aini cari kelas merata-rata, so xde la susah or sesat nnt ble nk pergi kelas. Then g cari mkn kat medan selera luar kampus ni. Balik mkn je terus tdo sbb pnat sgt2, jauh plak tu. pergi lapar, balik lapar pulak sebab jauh sgt berjalan... HAHA... Then suddenly mlm nye, aku x boleh nak tido. Start pkul 1 pagi, setiap 1 jam aku bangun sebab demam, selsema and batuk2... Sedih giler ah, dah lah xde ubat kan. Nasib baik lah pagi tadi parents aku dtg nk hntr brg2 aku, so aku suruh la bwk ubat-ubatan sekali. Sekarang ni pun tengah soksek-soksek lagi ni... Gatal + sakit nose aku ni. Tahan je la kan, hope sihat cepat sebab pagi esok ada kelas yoo.. Huhu... Mama, ayah, thanx datang tadi hntrkan brg2 and bagi ubat, i will take care of myself and i hope u all take care of urself too ok... That's all 4 today, x larat nk tulis bnyk2, tgh demam +selsema + batuk ni... sobsob... ='(



Salam, sayonara....

Wednesday, 18 May 2011

Majlis Sejambak Kasih... ;)

Semalam, aku pergi majlis sejambak kasih ni. Kenapa sejambak kasih kan?? Aku pun tak tau, tapi yang penting majlis ni bertujuan nak hargai jasa guru2 yang dah bnyk mencurah ilmu kepada kitorang dak2 ex-serting batch 09/10. Nmpk kegembiraan pada wajah ckgu2 dan of course kita semua bila pengetua atau sape2 yg berucap di atas pentas bahawa kita berjaya menjadi mrsm ke -10 dlm ranking spm 2010.. Huhu, bangga kan... Kita berjaya pun kerana cikgu dan maktab berjaya pun kerana kita. Sama2 saling memerlukan kalau nak naik ke puncak yang tinggi kan kawan2. Kami batch spm 2010 berharap sgt2 agar terus mengekalkan ranking ini atau terus lagi naik ke ranking yang lebih tinggi. Ukirlah lagi senyuman di wajah ckgu2 mrsm serting untuk spm 2011 plak kan. Bercerita mengenai majlis tu semula, serius seronok. Ckgu2 sume sporting dan syok dapat jumpe ckgu2 sume. Bile lg lah nk jmpe kan. Walaupun tak sume yang dtg untuk mjlis tu, tp majlis tu tetap berjalan dgn lancar dan bagus. Tapi yang paling aku tak sangka and tabik ialah geng2 dak lelaki lah. Serius laki ramai yang datang, boleh dikatakan penuh meja yang disediakan untuk dak laki je. Sedangkan perempuan just 3 meja je yang penuh, yang laen kosong. Tapi takpe, ramai yang memahami situasi kebanyakan dak perempuan tak datang sebab parents tak bagi coz tibe2 tukar tarikh, ade yang tak de teman nak pergi, ade yang sibuk uruskan brg2 nk msuk U dan macam2 lg alasan yang sewajarnya. Hanya ucapan bekas pengetua, Tuan Haji Ghazi, ucapan pengetua baru, ucapan bekas ketua pelajar, Afzal Haziq, persembahan slide show dan pendeklamasian sajak oleh Khairul Faiz je yg menghiasi aturcara majlis. Tidak mengapa lah, yang penting dpt jmpe ckgu2 kan. Santapan kami untuk makan tengah hari ialah nasi ayam, air oren dan cocktail je. Walaupun sikit je, dah memadai bg sume sebab kenyang lah jugak. Sesudah makan, kitorang bersalaman dengan ckgu2 sebab ramai ckgu2 yg dah nak blik. Sementara itu, Cikgu Hakimi, kaunselor kami sempat memberi kata2 nasihat sebelum pulang. Terima kasih banyak2 ckgu. Selesai sahaja majlis, sume riuh, masing2 yg bawak kamera ape lg, amik gmbr bnyk2 lah. Aku pun tak ketinggalan mengambil gambar. Then, tibe2 dtgnye askar yang memanggil aku ikan kering. Haha, jmpe aku je nk cari pasal kan, drpd dulu lg. Haih, askar2, naseb baek lah ko kwn aku, classmate aku and the most important is homeroom same. Well, askar sengal... Haha.. Puas amik gambar, aku jumpe dgn adik cubemate aku dulu, Syahira Apandi dan Syafiqa Shuhaimi. Wah, thanx sgt2 korang, akak syg korang sgt, blaja rjin2 ye korang, ingt pesan akak tau. Kalau ade pape contact lah ye. Syera, akak syg and rindu syera sgt2. Haa, sebelum nk tutup cerita ni, aku nak berterima kasih sangat2 kat ayah aku yang hantarkan aku, tumpangkan Nurafifah Huda and Balqis Hishamudin ke maktab. Thanx sgt2 ayah, ayah sgt baik dan bertanggungjawab. Sayang ayah!!! Otw nak balik, aku ajak singgah kedai 2 ringgit jap kat serting, nak beli baldi murah. Nak beli kat KL kan mahal2, haha, terasa malu plak dengan pipah and balqis, tapi korang x kesah kan, sporting je.. Haha...  Sampai sini je lah coretan aku, tggu lah coretan seterusnya ye. Thanx membaca, kat bwh ni ada lah sikit2 gmbr untuk hari ni...

With Katt... : )


My Fren, Katt, Balqis & Fifah

We're Homeroom... Faten, Sophie & Me
Aku & Yaya... (kami kurus) :D
Aku & Faten yang comel... =)
Classmate... Sophie & Azie
Ni lah askar yang suka cari pasal dgn aku.... HAHA =P
Dengan adik cubemate... Piqat, Aku & Syera...
With Syera...Love u sis..  =)
With 'adik' Are-Da... Piqat... =)
Sayang kamu 'adik-adik'... =)
Thanx coz bce... =)








Monday, 16 May 2011

SABTU yang semakin hampir...

Pheww, cuak plak rasanya bila dah nak masuk U ni. Yelah, suasana dah berbeza, dah tak duduk rumah goyang kaki lagi dah. Lepas ni sibuk nak study. Haih, alhamdulillah aku dapat tawaran ke UiTM Alor Gajah, Melaka untuk menyambung pengajian ke Diploma Perakaunan, bidang yang sememangnya menjadi pilihan aku sejak Form 4 lagi. Syukur yang amat, aku terima tawaran itu dan akan berangkat ke sana pada 21 May 2011, iaitu sabtu ni lah... Huhu. Nasib baik ada beberapa perkara penting yang perlu diselesaikan sudah aku selesaikan dengan bantuan MAMA & AYAH... Salinan yang perlu disahkan sudah siap, medical checkup pun dah siap, gambar ukuran passport 8 keping pun dah siap, pakaian2 ke kuliah dan minggu destini siswa pun dah siap, beg pun dah beli, sandal pun dah beli, baju kurung pun dah siap gosok.. Ape lagi ek?? Hmm, cuma akaun Bank Islam je belum aku bukak lagi dan yuran pun belum bayar lagi. Cadang2, ayah nak pergi Bank Islam hari ni, nak selesaikan semuanya. Tapi tunggu lah ayah balik tengah hari nanti. Bercerita mengenai U yang aku dapat ni, alhamdulillah lah, aku dapat dgn beberapa orang kawan kat MRSM Serting dulu, antaranya Nurul Asyiqin Ibrahim, Nur Safwanah, Farhana Nabila, Nur Syahirah Zainudin dan Nurul Syahira Mohd Noh... Itu je lah kawan yang aku tahu sama U dengan aku. Tapi yang paling penting, aku ada kawan yang sama course dengan aku iaitu Nur Safwanah. Wana, aku harap kita akan jadi kawan baik kat sana nanti dan share ilmu serta belajar sama2 sebab ko je totally sama course dengan aku, Diploma Perakaunan. Huhu... Kepada nyuek, fana, yaya and syera, kita tetap akan berkawan jugak kat sana, sebab kita memang kawan. :)

To Wana : Weh, aku harap kita akan jadi kawan baik kat sana sebab sama course kan, kita akan share ilmu, saling bantu-membantu dalam usaha nak jadi akauntan yang berjaya satu hari nanti. Aku tolong ko, ko tolong aku, kita sama2 dapatkan diploma dan terus ke ijazah nanti dan jadi akauntan nanti kan2... 

To Nyuek : Aku dgn wana nak blaja pakai selendang dgn ko nnt, haha, ye2 je. Aku harap kita boleh jadi kawan rapat jugak kat U nanti ye nyuek and mungkin kita boleh keluar sama2 lagi kat KL kalau cuti nanti kan2..

To Fana : Aku tahu kita pernah ada konflik satu masa dulu, tapi aku dah lupakan itu semua dan buku baru 2011 pun aku dah bukak. Aku harap kita akan jadi kawan semula sebab kita bukan sekadar pernah berkawan, tapi kita ex-roomate kan2..

To Yaya : Aku jd classmate ko selama 2 tahun. Kita dah saling kenal, ko tahu aku mcm mana, aku pun tahu ko mcm mana, kita betul2 rapat masa kat 5 ixora, dan aku harap persahabatan kita akan berterusan kat U nanti, mungkin aku akan perlukan bantuan ko nanti, atau mungkin ko akan perlukan bantuan aku nanti kan2..

To Syera : Mungkin aku tak berapa mengenali diri ko, tak berkawan rapat dengan ko, tapi kita tetap kawan satu batch dulu, dan aku harap kita boleh jadi kawan jugak kat U nanti kan2. 

To Semua Korang : Aku akan berusaha mengubah sikap aku yang kuat marah dulu tu kepada seorang yang lebih cool dan aku harap korang semua dapat membantu aku nanti sebab korang je la yang ada di samping aku nanti, parents pun takde kat sisi kan2... Thanx korang kalau korang baca ape yang aku tulis ni...

Itu sahaja yang ingin aku kongsikan hari ini, dan akhir kata

" PERSAHABATAN YANG PERNAH BERMULA PADA SUATU MASA DULU TAKKAN PERNAH BERAKHIR "


Thursday, 12 May 2011

11.5.11, hari yang MENYERONOKKAN....

Wah3, seronok giler aku smlm, sbb dpt keluar dgn kawan2 aku, Nurul Asyiqin Ibrahim, Nur Safwanah, Nurasikin Andilala, Nurul Syafiqa. Terima kasih ayah sebab bagi kakak drive kereta wira ayah pergi KL. Hehe. Kawan2, aku hepy sgt2 kluar dgn korang smlm. Bnyk prkara yg lucu ( bak kata ikin) kita kongsi smlm kan2. HAHA. Nak citer balik msti pnjg kan. Tapi biarlah aku citer gak, so kite akan ingt smpai bile2 ka  korang....

1st : Pusing2 kat sogo, cari secret recipe sbb nk tggu nurul kat situ.

2nd : Kitorang g mkn kat restoran insaf, makan nasi beriani ayam madu, total byrn trmasuk air nak tau brape?? RM 65.50.haha

3rd : Tunggu wana depan sogo punye lama, then lintas jln nk ke seberang, wana tak suka main lintas2 ni sambil lari. haha.

4th : Msuk kdai tudung yang murah2, puas pusing2 dlm tu, tp xde yang mnarik perhatian kitorang sume.

5th : Jln kat lorong yang byk kdai tudung, singgah setiap kdai. Sume bli tudung, nak msuk U lah katakan. Pling bnyk 'shopping', nyuek lah. Then pergi kdai pin tudung lak, diorang ni nak bli yang murah2 nye. hehe

6th : Dalam pkul 2.30 camtu, kitorang g solat dlu then trus kuar drpd sogo nk pergi ke flamingo, maen bowling lah. huhu

7th : Msuk highway bertingkat tu, then smpai kat tol, msuk lorong smarttag, aku pgang terbalik, so kna la touch smarttag tu kat reader dia. Nurul yang tolong wat sbb aku x smpai nk scan walaupun da bkk pintu kereta (cermin kete side aku rosak). Dah scan, aku trus tutup pintu, nk tau ape jd?? Nurul nye tgn tersepit kat pinu, adoiii, sakitna, bisin 1 kereta uh. haha. Nasib baik x luke truk, sorry la yer Nurul, ko kna ingt pristiwa naek kereta dgn Aina ni tau2. haha

8th : Lalu dpn petronas nk g ke flamingo kan, then nk belok masuk jln utama, ade la sorang laki ni lintas jln tibe2, brek mgejut lah aku kan, pastu yang klakar nye, bleh plak laki uh wat mke pastu bru undur blkng skit. Klakar giler ah muke dia. Terbahak2 kitorang glak tau.

9th : Smpai kat flamingo,dah parking. Then naik tingkat 3 kat tmpt bowling, full sbb ade tournament la plak. Haih, trpkse lah trun blik tmpt prking and keluar g tmpt laen. Smpai kat tmpt parking, trsermpak dgn org2 yg nak g main bowling tournament tu, dia ckp kitorang ponteng skolah?? Haih, sbr je la kan kwn2... haha

10th : Singgah kat 7-11, bli air sbb sume kehausan. haha. Xde parking la lak kan, so wana and ikin la turun pergi bli, aku pusing jln blakang dlu. Punye la kehausan sume.

11th : Kitorang g ampang point lak, cri parking pusing bnyk kali xde lak. Haih, then ade pkcik tu wat bhse isyrt nk prking ke nk keluar, isyrt dia tu, hanya aku yg phm, diorang sume x phm. haha. Then dpt lah parking, pkcik uh tnjukkan. Thanx pakcik.

12th : Kitorang naik tingkat atas skali, g maen bowling. Nasi baik ade lane kosong. Maen la 1 game pun punye lme. Peramah gak abg kaunter uh, tau2 je kitorang nk byr asing2, dia trus state sorg bpe ringgit, cool kan abg uh. haha

13th : Maen la bowling, pnuh bola kat situ cmpur org sblh nye bola. paling x bley th mse main bowling ni ble nyuek bling bola ke blkng, haha, nseb baik kaki aku slamat, klu x spe nk drive haa nyuek??? aahaha

14th : Aku dgn nurul syok sndiri trun eskalator smpai x prasan nyuek, ikin n wana blum trun, g bli air kat ats uh. Bosan tggu lme, aku and nurul pu n brcerita lah mengenai kisah cinta monyet kitorang dulu. hahaa.

15th : Pukul 5.30 ptg cmtu, aku g hntr diorang blik kat ktm bank negara dkt dgn sogo uh. Naik highway smpai ke tol, nseb baik kali ni wat smarttag tuh mnjadi, haha. nyuek lak jakon xprnh dgr bunyi smarttag tu. haha

16th : Jalan sesak, sabar je la tggu kan. Xpe2, asalkan kwn2 aku slmt smpai kat ktm bank negara uh xpe. Then da smpai, drop je diorang kat tepi sogo, sorry la yer korang. hehe.Smpai situ je la kisah aku dan mereka hari tu.

17th : Aku blik ke rumah dan smpai dgn slmtnye. Alhamdulillah.


< Thanx to nyuek, ikin, wana and nurul sbb hang out sme2 smlm walaupun skjp, laen kali aku bwk korg g ts ke, mne2 lah sbb aku msih bru nk explore KL yang bsar ni. haha. Great and nice hang out smlm, aku syg korang sgt2. Thanx girls. >

Wednesday, 11 May 2011

New Experience??? MAYBE...

Isnin, 9 Mei aku ikut kawan2 aku iaitu pipah, khaira and nana pergi MRSM kesayangan kitorang dulu, MRSM Gerik. Bas patutnye pukul 9 a.m dari Hentian Duta, tapi pukul 10 a.m baru gerak. HAIH, punye lame nak tunggu.. BOSAN2. B4 that, thanx to khaira's parents coz blanja kitorang minum pagi tu. Hehe. Perjalanan pun bermula dan aku rase WOW, macam tak percaya je aku naek bas pergi maktab dgn kawan2. Ini 1st time tau dalam hidup aku, tak pernah2 pun aku wat benda yang agak 'weird' la bg aku. Haha. Sepanjang dalam bas awalnya sibuk borak2 dengan pipah, seronok borak2 sebab bas tu tak penuh pun. Agak lengang jugak,sunyi je. Kitorang je teenage kot, HAHA... Yang paling hebatnya bas ni, tak berhenti langsung kot kat hentian rehat mana2, wah3... Biase je bagi org laen kot. Dalam pukul 2 p.m kitorang pun tiba di hentian Gerik. Nak tau kitorang menetap sementara kat mana??? Haa, terima kasihlah kepada Mak Cik Bedah dan anaknya yang juga kawan kitorang, hasma coz tumpangkan kami semalam di situ ye. Hehe. Petang lak, kitorang jumpe dgn kawan2 lme kt maktab dulu yang duduk gerik je la. Pergh, tak pernah kot aku keluar 'hang out' macam tu walaupun sbnrnya xde la watpe pun. HAHA. Malam palk, punye la risau kitorang risau takut takde tiket nak balek esok. Risau punye risau, ajaklah mak cik bedah pergi stesyen bas tu, alhamdulillah bukak tempat yang kitorang nak beli tiket tu, Shamisha Holiday.

Selasa, 10 Mei, seawal 7.30 a.m kitorang dah sampai mktb sebab follow mak cik badah je trus, kan senang. Masa yang ada kitorang gunakan untuk jumpe ckgu2 lepas amik sijil PMR kat pejabat. Cikgu pertama yang kau jumpe, Cikgu Fendi, ayah homeroom aku dulu. Terharunya aku bila dia kate dia still ingat kat aku sebab anak homeroom kan.. HUHU =D Then jumpe Miss Karl pulak depan pejabat, borak2 je la. Then, kitorang masuk bilik guru, jumpe Miss Shariza, she was so cute, HOHO, alhamdulillah still ingat aku gak. HEHE. Pastu jumpe Miss Wani plak, coach netball aku. Kitorang pun teruskan perjalanan ke meja Sir Izad, punye lame berborak, nak dekat setengah jam kot. Tapi dia mmg ingat aku la sebab dia kata aku pernah ada wat hal dgn dia (kantoi), HAHA. Serius syok borak2 dgn Sir Izad. Then kitorang jumpe Miss Farah plak, dia pun ingat aku lagi. Hee. Then jumpe Miss Syaza, tak rapat sgt dgn dia, tak pernah ajar aku pun, tapi xpe lah, ckgu jugak kan. Then kitorang memberanikan diri jumpe Ustaz Rahim ustaz yang paling disegani bagi aku lah. Fuhh, punyelah cuak, tapi alhamdulillah dia pun still ingat name aku sbb dia ajar aku PAI mse F3. Patu jumpe dgn Cikgu Roheza, dia kate 'muka awak saya ingat, tapi tak ingat nama lah'.Huhu. Terharunya, manakan tidak, 3 tahun blaja KH dgn dia. On the way nak pergi kat kreta mak cik bedah, dekat depan bilikm warden kitorang terserempak dgn Cikgu Zack. Dia ckp dia ingat muke aku sorang je, wah3, kembang aku kat situ, thanx cikgu ingat saya. Hehe. Tak ramai cikgu yang dpt kitorang jumpe sbb mase tak cukup, bas kitorang nak gerak pukul 10.45 a.m, so mak cik bedah tolong hantarkan kat hentian gerik.

Terima kasih banyak3 lah mak cik bedah sebab sudi tumpangkan rumah, bagi makan malam and hantar kitorang pergi maktab and hentian bas. Jasamu akan ku kenang. Begitu juga dgn guru2 yang kitorang jumpe hari ini. terima kasih banyak3 sebab layan kedatangan kami walaupun tak diundang sebenarnya. Terima kasih saya ucapkan kepada cikgu2 yang still ingat nama saya, muka saya. Hehe. Walaupun ada ckgu yang tak ingat saya sgt, saya akan ingat cikgu2 sume sbb MRSM Gerik lah yang banyak mengajar saya, terutama cikgu2. MRSM Gerik tetap di dalam hati saya, saya takkan lupa sampai bile2 pun... Sayang MRSM Gerik... HUHU...

Pastu naek bas pukul 11 a.m, aku duduk dekat sit sorang. It's pk, dalam bas je pun. Sejuk tahap gaban dalam bas, tak tahan punye pasal, aku menyelinap dalam langsir, kna la cahaya matahari, jadi lah panas skit. HAHA. Then sampai kat KL, berhrnti kat Hentian Duta, haa, aku dah cuak dah, kata berhenti kat Puduraya. Pastu abg dpan sit aku ni ckp dia akan berhenti kat Puduraya, huh, lega hati aku. Then sampai kat Pudu, bas berhenti kat luar jalan tu, dah lah aku tak pernah naek bas sorang2, nana dgn khaira plak dah turun kat Duta tadi. Haih, punyalah cuak tak tahu nak g mane. Akhirnya abg g duk dpn sit aku td ni teman aku jap sementara tggu ayah aku sampai. Borak2 jap lah dgn dia, nseb baek dia tolong aku tunjuk jln nk g mne. Klu x, sesat lah aku kat situ. Tapi aku rasa bersalah sebab tak sempat nak cakpa thanx kat abg tu coz tergesa2 cari ayah aku. Sorry la yer abg, kalau lah saya terjumpa abg lagi, insyaAllah saya akan say thanx kat abg. Hee... Serius cuak jln kat jln KL uh, lintas jln smpai 3 kali nak cari kereta ayah aku kat mne, rase nak nanges pun ade mse tu. Haih, ape nak buat, budak baru nak blaja berdikari keluar rumah sendiri. Haa, tulah yang jadi. Sebab tak pernah nak pergi sendiri, naik transport awam pun tak pernah, kuar rumah pun dgn parents je, tak tahu menahu pun selok belok KL. Nasib lah kan. HAHAHAHA...

Pnat dah nak tulis, sape yang bce pun msti bosan sebab bnyk sgt kan. OK2, smpai sini sahaja dulu, jumpe lagi di laen lembaran. HAHA..

Sunday, 8 May 2011

Just For My Dearest Mama !!

8 Mei 2011, tarikh yang diiktiraf sebagai Hari Ibu pada tahun ini. Semakin dekat hari ini, aku semakin kerap berfikir. Apa yang aku nk bagi dekat mama, hadiah atau hanya ucapan 'Selamat Hari Ibu'? Agak lama jugak memikirkan apa yang patut dilakukan, manakan tidak, aku bukan nya bekerja sambilan jadi tiadalah duit poket bagi membeli hadiah untuk mama. Namun, aku akan berusaha untuk berfikir sehinggalah terbitnya mentari nanti. Kepada mama, kalaulah mama baca apa yang kakak tulis ini, seikhlasnya kakak tujukan khas buat mama. Terima kasih mama kerana melahirkan kakak, membesarkan kakak, mendidik kakak dengan sempurna, menjaga kakak sebaik-baiknya. Walaupun kakak telah mengecewakan mama dengan keputusan SPM kakak yang hanya 7A, 2B dan 1C, kakak berjanji yang kakak akan menggenggam segulung ijazah untuk mama kelak sebab kakak masih ingat pesan mama semasa Hari Graduasi di MRSM Serting, 'setakat sijil graduate sekolah menengah tak payah ambil gambar, dapat ijazah nanti baru ambik gambar banyak-banyak'. Kakak akan ingat pesan mama itu sampai kakak dapat ijazah. Kakak jugak nak sangat mama tahu yang setiap sesuatu perkara yang kakak nak buat, mama ialah orang pertama yang akan muncul dalam fikiran kakak sama ada kakak perlu buat sesuatu perkara itu atau tidak. Kakak bangga dapat ibu macam mama sebab mama seorang yang penyabar, penyayang dan sangat tabah. Kakak tak akan lupa saat-saat pahit yang kita pernah lalui bersama sebab mama sentiasa tabah dan ingat pada Yang Maha Esa. Ingatlah mama, walau apa pun masalah dan apa jua yang berlaku, kakak akan sentiasa berada disamping mama untuk menyokong mama. Kakak harap mama sentiasa doakan yang terbaik dalam hidup kakak. Mungkin hanya ini yang mampu kakak berikan kepada mama...

" $eL@m@T  H@Ri  iBu ,  M@M@ "
Kakak SAYANG mama SANGAT2....
Hope u always be happy and may Allah bless u...




My Love To You....


Special 4 My Dearest MAMA,
JAMALIAH BT AB. AZIZ

Thursday, 5 May 2011

Result Kemasukan ke IPTA 2011/2012 ???

Setelah berusaha mencari tahu tentang tarikh keputusan permohonan ke IPTA sesi akademik 2011/2012, akhirnya aku menjumpai maklumat yang dapat membantu aku dan memberi maklumat agar tidak ketinggalan daripada mengetahuinya. Maklumat ini aku peroleh daripada laman web upu dalam bahagian soalan-soalan lazim mengenai kemasukan ke IPTA sesi akademik 2011/2012.

7. Bilakah keputusan permohonan ke IPTA Sesi Akademik 2011/2012 diumumkan?
Program Pengajian Lepasan STPM/Setaraf : Minggu ke 2 Julai 2011
Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf : 6 Mei 2011


Untuk lebih meyakinkan sesiapa yang membaca, bolehlah merujuk laman web yang aku berikan di bawah ini ye :
http://upu.mohe.gov.my/portal/epanduan/faq.php

Harap2 maklumat ini dapat membantu sesiapa sahaja yang membaca....
Kalau maklumat ini salah, mintak maaf la ye...
HEHE
Thanx... ^-^

Tuesday, 3 May 2011

Lumrah Hidup

dalam sebuah kehidupan
pasti ada pasang surut nye
kadang kala kita di atas
kadang kala kita di bawah
ada kalanya kita bergembira
ada kalanya kita berduka
ada kalanya kita senang
ada kalanya kita susah
sesekali kita berjaya
sesekali kita gagal
sesekali kita ingat
sesekali kita lupa
lumrah kehidupan
setiap yang positif
pasti ada yang negatif
setiap yang datang
pasti ada yang pergi
setiap yang berlaku
pasti ada hikmahnya
setiap sesuatu
pasti ada pasangannya
pasti ada lawannya
cuma
hanya kita sahaja yang tidak peka
tidak kisah akan apa yang terjadi
sama ada di sekeliling kita
mahupun jauh daripada mata kita
pernahkah kita terfikir
pernahkah kita terbayang
akan segala kegembiraan yang sesetengah orang tidap dapat menikmatinya
akan segala kedukaan yang dirasai oleh orang lain
akan segala kenaifan yang dialami orang lain
mungkin ada sedikit perkara seperti itu menjengah fikiran anda
atau mungkin tidak pernah langsung menjengah ke dalam kotak fikiran anda
tapi adakah anda peduli
adakah anda prihatin
anda hanya mampu melihat
tidak cukup hanya melihat wahai manusia
timbulkan rasa empati dalam diri anda
titipkan doa kepada mereka yang memerlukan
agar segala keperitan yang dialami hanyalah sebesar kuman
bagi yang bahagia dengan kehidupan anda
bersyukurlah selagi kebahagiaan itu menjadi milik anda
kerana ingatlah kebahagiaan itu tidak akan kekal lama jika tidak dipelihara dengan baik
dan kerana bumi ini sentiasa berputar
kadang kala kita di atas
kadang kala kita di bawah
ingatlah pesanan ini
agar  anda tida lupa diri
dan moga ia menjadi penyuluh hidup
yang akan sentiasa mengingatkan anda
agar tidak lupa kepada orang lain
terutamanya Yang Maha Esa...

^-^

Sunday, 1 May 2011

Macam - macam !!!

1st : Perhatian ye, post yg Fun Day !!! tu sebenarnya untuk semalam, 30 April... Aku bru terpikir nak betulkan date and time kat setting after post tu, sebab tu la post nye bertarikhkan hari ini...

Tapi jangan risau, post untuk hari ini adalah seperti yang berikut :
BUZZ!!!

Hello3...
Hari ini macam2 jugak la yang berlaku, bermula pada tengah hari yang indah (rasanya). Mama dan ayah ada jemputan ke kenduri kahwin di macam2 tempat. So, mama masak sikit saja lah untuk lunch kami adik-beradik. Menu lunch hari ini hanyalah ikan jenahak bakar dengan sambal kicap. Ayah tolong siang ikan dan potong ikan tu, mama pulak sapu kunyit, garam dan bakar. Aku plak?? Aku tolong balik-balikkan ikan tu dan buat sambal kicap sebagai pencicah. Haa, senang je walaupun sebenarnya susah. Maklumlah baru nak berjinak-jinak kat dapur.

     



Aktiviti di petang hari pulak ialah maen game parking kereta ikut  warna kereta dan tempatnya yang betul. Sangat menguji minda kami adik-beradik. Dalam pukul 5.15 petang, adik lelaki aku pergi bermain bola sepak. 5 minit kemudian, sesuatu berlaku. Ada seorang lelaki yang tidak dikenali menyelinap masuk ke dalam rumah melalui pintu pagar depan rumah dan mencuri bateri kereta Estima yang ayah aku letak di tepi satu tiang ni. Apa yang aku mampu buat hanyalah menjerit HOI banyak kali sambil berusaha mengejar orang itu sehingga hilang daripada pandangan. Lantas aku menelefon ayah aku dan menceritakan kejadian itu. ayah hanya kata tak apalah, bateri tu dah tak boleh guna dah pun. Nasib baik benda lain orang tu tak curi. Haih, pencuri2. B***H betul la kau. HAHA... 

*gambar hanyalah contoh

Haa, lupa nak cerita yang sebelum tu aku masak mee goreng untuk menu petang. Huhu, penat tangan ni, seriously sebab tak pernah memasak kan. HAHA. Malam pula, tolong mama masak char kuey teow. Wah3, habis licin kami sekeluarga makan.Sambil tu, kami semua menyaksikan konsert Mentor 5... 




Ok3, sampai sini sahaja... Jumpa lagi next day... TATA... ^-^

Fun Day!!!

Haa, hari ni aku 'melepak' kat dapur nak tengok mama masak sambil tu tolong2 la jugak kan. Hmm, menu makan tengah hari tadi ialah :
- cencaru masak sambal

- rendang kerang

- ayam kicap berkuah


Itu cerita untuk tengah hari la ye. Petang plak, aku main game the farmer kat y8, game yang selalu adik2 perempuan aku ni main. Minat nak berkebun agaknye adik2 aku ni. HAHA. Aku pun join la gak, serious best main game tu tau... Haha, macam budak2 lak kan. Pastu mama masak laksa pulak untuk menu makan petang hari ni. Apa yang aku tolong buat hanyalah mengupas telur rebus dan tengok mama masak saja la. HAHA. Haa, di samping itu, ada juga menu cucur udang. Huhu, cucur yang tak ada udang tidak menjadi pilihan aku sebenarnya. Haha, sentiasa mencari cucur yang berisikan udang. Yum2.




Then, bagi memenuhi 'riadah' petang hari ini, kami sekeluarga bersiap-siap untuk bermain sukan bowling di Ampang Superbowl, Ampang Point. Wah3, sangat menyeronokkan walaupun hanya 2 game je. Aku team dengan ayah manakala mama team dengan adik laki aku. Adik aku yang lagi dua tu buat ape pulak ye?? HAHA. Tengok saja la kami main. HAHA. Sampailah satu masa ni ayah aku bagi adik2 aku ni main 1 game kat line sebelah. Haa, masuk longkang la memanjang, walaupun rugi duit je baling masuk longkang, yang penting puas hati dapat baling kan adik2. HAHA.


Malam menjelang tiba, seperti kebiasaannya, kami sekeluarga mesti terpacak di depan televisyen siaran ASTRO RIA, untuk menyaksikan konsert AF9. Tengok saja, baca komen2 orang lain kat facebook sambil gelak2, tapi tak undi pun. HAHAHA. Tak ada maknanya nak mengundi. HAHA. Dengar orang nyanyi sudahlah kan2...


Sampai sini saja coretan hari ini, harap hari2 yang akan tiba akan lebih menceriakan.
Senyum, tak perlu kata apa-apa...
=)